600 x 100
20

Op het strand van Oostende bouwen 40 artiesten het grootste Zandsculpturenfestival ter wereld, met als thema ‘De Stad van je Dromen’. Ze gebruiken hiervoor maar liefst 240 vrachtwagens zand. Het festival is deze zomer niet minder 10.000 m² groot, met een wandelparcours van 1 kilometer lang, doorheen ruim 65 scènes of 150 zandsculpturen van 2 tot 12 meter hoog.

SONY DSC

Deze zomer verwelkomen we artiesten uit Australië, Amerika, Rusland, Spanje, Italië, Duitsland, Ukraine, Polen en Frankrijk.
Ze verblijven 1 maand in Oostende voor de opbouw van het festival. Samen eten ze maar liefst 3.600 maaltijden en slapen ze 1.200 nachten in een hotel dichtbij het strand.

Samenwerken met professionele kunstenaars uit verschillende continenten zorgt voor een aangename subcultuur. De artiesten wisselen ervaringen, technieken en materialen uit, wat zorgt voor gedetailleerde en oogstrelende kunstwerken van groot formaat.

DSC_9453

Het festival wordt opgebouwd uit 240 vrachtwagens speciaal aangevoerd zand. Op bovenstaande foto zie je het volume van de eerste vrachtwagen, zowat hetzelfde volume als de grote bulldozer.

Het zand is afkomstig uit een grot in de Ardennen. Dit jonge zand is slechts 50 miljoen jaar oud, en heeft de zee nooit gezien. Oorspronkelijk is het goudkleurige zand afkomstig uit de bergriviertjes van de Franse Alpen, en 50 miljoen jaar later bevindt het zich in een zandgroeve in hartje Waals-Brabant

Strandzand kunnen we hier niet gebruiken, dit maritieme zand heeft door het eeuwenlange rollen met eb en vloed, z’n oorspronkelijke vorm en kleur verloren, vergelijk het met dobbelstenen en knikkers. Deze kleine, ronde korrels laten zich niet meer stapelen. 

Chantier 4-6-2015 (11)

Het grottenzand dat wordt gebruikt heeft een hoekige korrel en bevat veel klei, en klei heeft de eigenschap dat het uitdroogt in de zon.

Dit zorgt er voor dat de zandsculpturen bij een warme en zonnige opbouw bijna verstenen. Hoe méér zon er schijnt aan zee, hoe harder de beelden worden op het strand. Zo zijn de kunstwerken beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Bij een warme zomer wordt het festival zelfs automatisch verlengd tot eind september.

6

De opbouw van het festival start steeds met het plaatsen van de basislichamen. Deze grote zandblokken worden verkregen door het machinaal aandrukken van het zand in houten bekistingen.

Het hoekige zand wordt samengeperst tot grote zandblokken. Na het verwijderen van het hout resulteren we in een keiharde zandmassa, klaar om in te sculpturen.

Het ‘compacten’ gebeurt van beneden naar boven toe, het eigenlijke sculpteren gebeurt van boven naar beneden toe. De lagen in de houten bekistingen worden steeds geplaats in een getrapte vorm, en dient ook als veilige stelling voor de artiesten aan het werk op grote hoogtes.

DSC_0462

Tijdens de bouw van het festival komen heel wat machines op bezoek. Meerdere kranen, een reusachtige bulldozer en transportbanden brengen het zand op de juiste plaats en in de houten bekistingen.

Dezelfde machines verwerken ook het overtollige zand, dat door de artiesten wordt verwijderd tijden het ‘uithouwen’ van de zandblokken, tot nieuwe basislichamen. Zo heeft elke korrel uiteindelijk een nieuwe bestemming een ganse zomer lang.

1

Bereid je voor op een ontdekkingsreis in een zandstad van ruim 10.000 m². Het wandelparcours van 1 kilometer neemt je mee langs 150 zandsculpturen.

De 65 scènes zijn speciaal gebouwd in het 16/9 formaat van je smartphone voor de ultieme vakantiefoto. De reusachtige taferelen van 2 tot 12 meter hoog zijn bestand tegen alle weersomstandigheden.

FG 33

Het speciale zand dat wordt aangevoerd uit de Ardennen is gedurende de wintermaanden veilig opgeslagen in de haven van Oostende. Elke zomer koopt de organisatie van het festival zand bij. Zo wordt het festival elk jaar groter.

Het Zandsculpturenfestival in Oostende staat vermeld in het Guinness Book of Records als grootste festival in z’n soort sinds 2010. Het festival werd eerder in 2004 ook al eens vermeld in het boek met het hoogte zandsculptuur ter wereld.

We mogen België dus gerust de koploper noemen van deze kunst, weliswaar met beperkte houdbaarheidsdatum. Van deze vergankelijke kunst bewaren we enkel onze herinnering als souvenir, en ons mooiste zomerfoto’s …

DSC_4569

Heel wat van de zandkunstenaars bouwen ook IJssculpturen in de winter, je ontdekt het opnieuw deze winter in Brugge op het IJssculpturenfestival , dat in het thema staat van de nieuwste Disney film Frozen 2.

Dit keer werkt het internationale gezelschap in een gigantische diepvrieshangar, bij temperaturen van – 6° C, en gaan de kunstenaars de reusachtige ijsblokken te lijf met elektrische machines als kettingzagen, boren en strijkijzers.

Info: www.ijs.be

2

Niet alleen zand en ijs wordt verwerkt door de magistrale handen van de professionele kunstenaars, maar ook gips. En meteen goed voor hun eerste permanente expositie. Het nieuwe 3D museum in Brugge, Musea Sculpta, toont de voornaamste schilderijen van de Vlaamse Primitieven in reliëf. Niet minder dan 22.000 kg plaaster toont 700 m² verticale wandsculpturen, versterkte met klank en licht.

Je wandelt zo door de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch, het Laatste Oordeel van Hans Memling en het Lam Gods van Jan van Eyck. Uniek in de wereld, boeiend maar ook pedagogisch en educatief dankzij de Audi Gids 60 min. en de Virtual Tour APP.

Info: www.museasculpta.be

5

Het Zandsculpturenfestival opent z’n deuren voor het publiek na 1 maand opbouw vanaf zaterdag 22 juni tot en met zondag 29 september 2019, elke dag doorlopend van 10 tot 19u. Je hoeft niet te reserveren en koopt ticket aan de kassa van het festival.

In elke Belgisch Station en online op de website van NMBS kan je voordelige B-Dagtrips bestellen (trein H/T + toegang). Ook met de Kusttram Pluskaart reis je veilig en voordelig tot in Oostende.

kusttram_zand4

Ontdek deze bijzondere tentoonstelling op het Groot Strand van Oostende. Want in een droomstad schuilt er om elke hoek een verrassing!

Speciaal aangelegde paden maken het festival volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Honden aan de leiband zijn toegelaten. Het nemen van foto’s en video’s voor privégebruik is toegelaten.

Op vertoon van een BNP Parisbas Fortis bankkaart aan de kassa van het festival geniet je 2 euro korting per persoon. Dit voordeeltarief is geldig voor max. 5 gezinsleden en beperkt tot 10 euro korting per gezin.

error: Content is protected !!